4. loka, 2017

Suunnitteletko aloittavasi treenaamisen tauon jälkeen?

Monelle meistä voi harjoitteluun tulla itsestä riippumattomista syistä taukoa. Yleisimmät syyt ovat lihasvammat, sekä sairastelut. Ne voivat aiheuttaa pitkiäkin taukoja treenaamisessa. 

Toisinaan treeni motivaatio voi lopahtaa, ja sen jälkeen kynnys aloittaa harjoittelu udestaan voi olla korkea. Oli syy tauolle mikä tahansa, on hyvä ottaa huomioon muuta asia kun mietit harjoittelun uudelleen aloittamista.

Ensinnäkin maltti on valttia. usein ajatellaan, että mitä nopeamminja enemmän harjoittelen, sen parempi. Treenaamisen suhteen täm ajattelumalli ei kuitenkaan toimi. 

Tässä muutama vinkki miten pääset takaisin treenaamisen makuun tauon jälkeen.

1. Laadi selkeä harjoitussuunnitelma. Harjoitusohjelmaa laatiessa on sytä muistaa maltti, vaikka se helposti meinaakin unohtua. Suunnittele mitä treenaat ja milloin treenaat. merkkaa harjoitusohjelmaasi myös lepopäivät, joista ei tingitä. 

2. Aloita rauhallisesti. Liian kuormittava harjoitus heti alussa, johtaa siihen, että tarvitsemme palautumiseen pidemmän ajan. Älä siis aloita tauon jälkeen treenaamaan samaa lihasryhmää liian useasti. Lihakset ovat tauon aikana tottuneet kevyempään työmäärään, joten tämä kannattaa muistaa harjoittelua aloittaessa. Usein voi käydä myös niin, että liian kova harjoittelu aiheuttaakin sen, että loukkaannumme tai sairastumme uudestaan. Näin syksyisin, kun flunssa kausi on pahimmillaan, odota 2-3 täysin tervettä päivää ennekuin aloitat harjoittelun uudestaan.

3. Muista myös aerobinen harjoittelu. Aerobinen harjoittelu on mielestäni hieman jopa aliarvostettua. Aerobinen harjoittelu prantaa merkittävästi hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, ja auttaa myös palautumaan. Suosittelen, että kun suunnittelet harjoituksiasi, teet tilaa cardion lisäksi myös yhdelle tunnin mittaiselle tasasykkeiselle kävelylenkille. 

4. Muista pyhä kolminaisuus. Taroitan tällä siis ravinnon liikunnan ja levon tasapainoa. Syö riittävästi, monipuolisesti ja säännöllisesti. Muista myös nesteytys. Paras asia, minkä voit kehollesi antaa heti aamusta, on iso lasillinen vettä. muista myös juoda vettä päivän aikana tasaisesti. Uneen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä unen aikana tapahtuu kehitys ja unen aikana kehomme kerää voimavaroja seuraavaa päivää varten. Vältä liian kovaa harjoittelua myöhään illalla. Jos haluat jotain urheilua iltaisin tehdä, suosittelen pientä kävelylenkkiä. Niin vaikeaa kuin se monelle onkin, olisi hyvä myös rauhoittaa mieli ennen nukkumaan menoa, ja jättää kännykän selailu vähemmälle. Suosittelen, jos vain mahdollista, että ostat vanhanaikaisen herätyskellon, ja jätät kännykän makuuhuoneen ulkopuolelle! =)

Ole myöskin salliva! Monesti me ajattelemme nyt kun treenaan, en syö mitään herkkuja. Jos lähdet täysin herkuttomalle linjalle, motivaatiosi varmasti lopahtaa kahden viikon kuluttua. Jos mielesi tekee iltaisin makeaa, olet luultavasti syönyt päivän aikana liian vähän laadukkaista hiilihydraatteja. tasapainon löytäminen ravinnon, liikunnan ja levon suhteen ilman suuria rajoitteita tulee lopulta palkitsemaan sinut siten, että se vaikuttaa positiivisesti terveyteesi ja hyvinvointiisi!