12. kesä, 2017

Miksi lopetin aikoinaan valmentamisen, ja miksi valmennan taas?

Eksyin tuolla internetin ihmeellisessä maailmassa lukemaan keskusteluja ja kokemuksia liittyen valmentajan eli toisin sanoen PT:n palkkaamiseen. Siellä nousi vahvasti jälleen esiin se, miksi itse aikoinaan jo kerran lopetin koko valmentamisen. Syy selvinee tässä kirjoituksessa hieman tuonnempana.. Onneksi monet blogaavat valmentajat ovat ottaneet tähän asiaan kantaa, kiitos heille!

Valmentaminen on ihan oikeaa työtä, kun teet sen oikein ja sydämellä. Se ei ole sitä, että otetaan nipusta valmiit ohjelmat ja ruokavaliot ja sanotaan että "kato tosta noin ja rahat tiskiin", ei todellakaan, se on paljon muuta, hyvin paljon muuta. Ainakin siis omasta näkökulmastani.

Personal trainer palveluiden myynnissä ja valmentajan valinnassa vaikuttaa nähtävästi nykyäänkin edelleen paljon valmentajan ulkonäkö, mitä itse en henkilökohtaisesti ymmärrä ollenkaan. Nimittäin, timmi ulkonäkö ei takaa tarvittavaa tietoa ja taitoa. Tietynlainen valmentajien kategorioiminen hyviin ja huonoihin ulkonäön perusteella menee minulla tunteisiin välittömästi ja pahasti. Tiedän nimittäin monia valmentajia, jotka ovat ulkonäöltään kuin jokainen tavallinen vastaantulija, mutta heidän tietonsa ja taitonsa ovat aivan huippuluokkaa, ja tähän haluan pyrkiä itsekin. Valmentajien on koulutettava itseään koko ajan, ja opiskeltava uusia työkaluja valmennusten tekemiseen. Valmentaja sitä ei ole koskaan valmis, aina oppii jotain uutta, jokaisesta valmennuksesta.

Personal trainerin työ on nykyään todellakin valmentamista. Trainereiltä odotetaan kokonaisvaltaista otetta valmennukseen, tietoa treenaamisesta, ravinnosta, levosta yms. Trainereita myös palkataan koko ajan enemmän siksi, että halutaan työkaluja, joilla edistää omaa terveyttään ja joiden avulla saadaan omaksuttua uusia terveellisempiä tapoja, jotka vaikuttavat elämäämme erityisesti sitten vuosien kuluttua. Monet elintapasairaukset myös vaativat juuri tätä, tapojen muuttamista, liikunnan lisäämistä ja terveyttä edistävän ruokavalion noudattamista. Toki koko ajan koulutetaan enemmän valmentajia, jotka ovat perehtyneet nimenomaan terveyden edistämiseen, ja hyvä niin.

Suosittelen siis, että kun mietit valmentajan palkkamaista, selvität hänen taustansa ja "erikoisosaamisensa". Toiset saattavat olla erikoistuneet nimenomaan elämäntapamuutoksiin, toiset kehonmuokkaukseen. Pyydä aika ilmaiseen konsultaatioon, jossa voitte selvittää hieman sitä, onko hän sinulle juuri oikea valmentaja. Valmennuksessa on äärimmäisen tärkeää se, että kartoitetaan yhdessä lähtötilanne, määritellään tavoite, ja suunnitellaan yhdessä realistinen aikataulu tavoitteen onnistumiselle. Valmentajan on osattava kuunnella asiakasta. On otettava huomioon elämäntilanne, taustat, mieltymykset, aika jonka asiakas pystyy projeltille antamaan, motivaatio ja sen ylläpitäminen ym asioita jotka ovat tärkeitä valmennuksen onnistumisen kannalta.

Miksi minä siis aikoinaan lopetin valmentamisen? Lopetin sen siksi, että ala alkoi olla aikamoista sillisalaattia, ja alan ydin alkoi minua lähinnä vaan ärsyttää. Oli muotia olla PT, ja se oli monelle vain egon esiin tuomisen väylä. Monella oli myös käsitys, että valmentamisella tehdään miljoonia. Hinta-/ laatusuhde ei ollut kohdillaan, eikä valmennusten sisältö. En vain yksinkertaisesti kokenut hommaa siinä kohtaa enää omakseni, koska en halunnut kategorisoitua samaan muottiin. Valitettavasti hieman samankaltaista toimintaa on taas havaittavissa ainakin internetin keskustelupalstojen perusteella. Näin se vaan on, me olemme kaikkia erinlaisia ja meillä on erilaiset tyylit toimia. Näiden kanssa täytyy vaan oppia elämään ja muistaa aina laskea kymmeneen.

Miksi sitten aloitin valmentamisen uudestaan? Olen iloisin mielin seurannut nykyisten koulutustahojen koulutusta. Monelle valmentajalle tärkeää on nykyään samat periaatteet kuin itselleni, joten uskallan hyvillä mielin tehdä valmennusta omalla tavallani; terveys edellä ja kokonaisvaltaisesti. Itse koen, että valmentaminen antaa minulle paljon. En pidä tärkeänä sitä, mitä valmennuksista tipahtaa pankkitililleni, vaan minulle tärkeää on se, että näen ja koen toisen onnistumisen ja muutoksen.

 

Mukavaa alkanutta viikkoa!Leveä hymy

- Elina-

 

P.S Tämän tekstin tarkoitus ei ole mollata muita valmentajia, jokainen toimii tavallaan. Pointti oli tuoda esiin muutamia asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä.